Annonse

Tiden flyr i godt selskap sies det, jammen har de rett.
Jeg skal vel være såpass ærlig å si at denne tiden både har vært lang og kort.

Jeg fødte henne i går, samtidig føles det ut som om vi har vært i en evig grøt av urytme og tilfeldigheter (jepp jeg liker rutiner)

Oda er 2 mnd, la oss se hva Babyverden sier om en baby på 2 mnd.

MILEPÆLER

Kommunikasjon og sosial utvikling

 • Sparker ivrig med bein og armer når du nærmer deg.
 • Barnet kan skille mellom glade, triste og sinte stemmer og ansiktsuttrykk.
 • Barnet smiler til personer og forventer å få mulighet til å ‘svare’  med pludring når du prater med det fra det er ca seks uker gammelt. Barnet gjentar særlig vokaler. Iver og glede vises ofte med babling.

Sanser og motorikk

 • Nå kan barnet følge bevegelige objekter med blikket, men hodet følger med i bevegelsen. Barnet ser også forskjell på primærfarger nå. Fokuseringen blir bedre.
 • I mageleie løftes nå hodet godt opp, og barnet kan holde det oppe en stund, delvis også brystkassen. Å ligge på magen i våken tilstand gir flott trening for ryggmuskulaturen og skuldrene.
 • Også når barnet blir båret vil barnet klare å holde hodet oppe korte perioder før det faller fremover igjen.
 • Griper etter gjenstander med lukket hånd.
 • Kan se ting på litt avstand og følge bevegelser med blikket.

Interesser og aktiviteter

 • Barnet vil røre ved ting, og oppdager kroppen og leker med fingre, tær og munn.
 • Studerer hendene sine og sparker ivrig med beina.
 • Er sosial og pratsom, uredd andre og liker spesielt godt andre barn.
 • Visuelle inntrykk er god underholdning for spebarn. Med barnet plassert slik at det kan se over skulderen din, kan dere gå på oppdagelsestur i rommet. Stopp ved gjenstander som har interessante former eller friske farger, og la barnet studere dem en stund. Mens barnet betrakter omgivelsene, kan du synge og nynne. Da blir det en hyggestund for dere begge.
 • Spebarnet kan bruke mye tid på å betrakte og undre seg over hendene sine. Når barnet ligger på ryggen, kan du stryke de små fingrene varsomt over barnets kinn. Vis barnet hendene sine, og plasser hånden på kinnet igjen mens du prater om den. Barnet vil på denne måten lære å forbinde hendene sine med noe hyggelig.
 • I denne perioden lager spebarnet stadig flere lyder. Du kan imitere barnets språk og gjerne oppfordre det til å lage nye lyder. Spill på slurva, prøv med kysselyder, rullende skarre-r og tungesmell. Dette er en morsom måte å kommunisere på, og det kan også være gunstig for barnets språkutvikling.

 

Oda 2 måneder

 

Vekt og lengde ved fødsel:  3825 gr, 52 cm lang
Vekt og lengde 6 ukers kontroll: 5,5 kilo og 57 lang

 

Oda viser mer og mer av seg selv for hver dag som går. Ting skjer i racerfart og det gjelder å henge med, plutselig gjør hun noe nytt.

Hun viser stor interesse for uroen hun har i lekegrinda og sjarmerer både sjiraffen, apen og elefanten med stor iver. Vi har ikke testet babygym osv enda, årsaken er nok at hun har mer enn nok underholdning med fire søsken (er helt rart å skrive det.. FIRE søsken…) og en mamma og pappa som holder på med henne hele tiden.

Enda en nuss… erre mulig.

Hun liker uroen, men ELSKER selskap av et familiemedlem.
Hun har sjarmert oss med noen lange taler av deilige gurglelyder og har mye på hjerte.
Vokaler og noen skarrelyder ramler ut i skjønn harmoni, i selskap med noen helhjerta smil som er umulig å ikke la seg sjarmere av.

 

Stellebordet er topp, der stirrer hun oss i seng og virkelig benytter muligheten til å granske oss godt i det gode lyset. Fyller vi badevannet GLIIIISER hun. Bading er topp, men som femte frøken blir det ikke for ofte 😉 Et godt bad gjør henne kvikk og våken, dermed ikke noe kveldsrituale.

Hun har noen våken perioder på dagen nå, slumrer seg fortsatt gjennom store deler av morgen og formiddag og er mer våken utpå dagen.  Ingen rytme eller rutine på duppene enn så lenge.

 

Veslefrøken sover ikke spesielt godt uten stimuli eller selskap, dvs sove tett inntill en av oss eller amme, rugge eller vugges. Hun tar ingen smokk, virker ikke som om behovet er der heller så jeg har ikke orket å stresse med det. Men mamman kjenner at hun gleder seg veldig til vi ser snurten av en liten rytme av søvn på dagtid.

Blunder som varer mer enn 15 minutter uten at hun hopper ut av søvnen hadde vært kjekt. Hun kan sove litt lengre om hun ligger på magen, men dette føler jeg meg ikke trygg på, men en dupp nå og da mens mamma sitter vakt får hun.

Hun gjør tydelig forskjell på natt og dag derimot da hun kun våkner for å be om mat om natten for å så sove videre.

Natten er en tykk grøt av amming og kos. Jeg får sove, men hvor godt og hvor lenge i strekk er jeg usikker på 😉 Hun spiser alt i fra 2 til 16(?) ganger i løpet av natten og noen netter er igrunn konstant spising også.

Det er en grunn til at jeg tenker at de 100 første dagene er unntakstilstand. Jeg velger å dekke hennes behov og premisser for jeg vet så inderlig godt at plutselig er de klare for rutiner, og da gjør de det temmelig klart også.

Vi fullammer, hun spiser ofte, ofte er det maks 1,5 time mellom måltidene, noen ganger hele 3.
Sjeldnere enn når hun var nyfødt.

Søskene
I 2 måneder har de vært fem nå, og jammen har de taklet det fint altså.
Det er søskenkjærlighet til minstemor på høyt nivå.
Alle er innom å nusser og koser på morningen for en god start på dagen og alle er de innom henne flere ganger på dagtid. Minstemann sjarmerer oss ekstra med å sette stemmen i fistel, sette hode på skakke og sette seg på huk når han skal snakke til henne.

De interesserer seg på ulikt nivå og områder. Minstesøster er med på alt og lurer på det meste.
Eldstestoresøster bærer, bysser og koser.

Minstemann kommer på henne innimellom og eldstemann er bare veldig opptatt av å ha henne med, sørge for at hun har det godt og trygt. Han er kanskje den som sjeldent vil holde, men den som oftes bryr seg om.
Han blir nok en god og trygg storebror å ha når dagene blir tøffe på skolen. <3.

Mamman og pappan.
Jeg må innrømme at tårene triller mens jeg skriver dette. Jeg er nok både lettrørt og ufattelig sliten, men det er ved slike oppsummeringer man innser hvor rik man er tross alt. Det er tøffe tider, jeg skal ikke påstå noe annet. Det har også herjet litt rundt oss privat i det siste som påvirker hvordan man er og føler seg.
Det er da det er godt å lukke alle dører, bare være oss og bli omringet av mennesker som er glad i en og setter pris på en.

Det går fint med oss, men det hele er en unntakstilstand med stor U for tiden. Babytiden i seg selv er det. Legg til fire unger til, sommerferie, berg og dalbane rundt oss og noe nyheter som setter en ut av spill så har du oss akkurat nå.
At de to minste er såpass tette gjør det nok ekstra utfordrende å få puslespillet til å gå opp til en hver tid.
Men såpass burde det jo være, når vi er foreldre til 5… FEM !! 🙂

Vår løsning er at jeg har hovedansvar for minstemor, han for de fire andre.
Det er klart vi blir slitne begge to. Men gjør så godt vi kan for å avlaste hverandre og gi hverandre rom.
Vi klarer det fint, men sliter med å finne rom til oss. *noterer bak øret at når jeg blir bestemor skal jeg passe på gi rom til at foreldrene kan være kjærester… har mamma og pappa det godt har barna det godt*

Jeg merker jeg gleder meg til rytmer og rutiner, så jeg vet hvor det kommer små glipper med Space 😉 Og kaaaanskje vi får litt tid til egentid etterhvert også, en time eller to på kveldene, bare oss hadde vært godt.
Bare det å føre en samtale kan være utfordrende med 5 apekatter rundt oss til en hver tid.

Sommerferien har jeg sett litt på med skrekkblandet fryd. I 1,5 mnd er de alle rundt oss, hele tiden.
PUH! Gi oss styrke, og mye fint vær så vi kan bruke uterommet vårt.

Vi har det gøy, vi har det godt, og vi har mye.
Mye av det meste, mye bleier, mye krangling, mye gråt, mye latter, mye kjærlighet, mye øyeblikk jeg vil pakke sammen og putte i lommen.

Lite søvn… og egen tid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kommentarer (4)

 1. Så flott en gjeng dere er! Heier på dere 😀 Jeg har «bare» 2 barn, og kjenner på det samme, mine begynner nå å bli større og endelig er rutiner på vei inn her. Det er så godt! Men enn så lenge, nyyyyyt tiden med minstefrøkena, plutselig er året gått 😀 Ville bare sende en klem og en hilsen! Og ps håper det dukker opp en time eller to med alenetid til dere, det er dere vel unt midt oppi sommer og hverdag 😀

 2. Måbare innom for å sei at du e råflink (mannen din også)! Har ei lita på 4 mnd og ei storesøster som blir 3 i oktober(midt i «sjølvstendighetsutptøvelsestida»)! Det e fullfart og mange utfordringa! (Sjølv om vi berre har 2)! Stå på og hold ut, lykke til i ferien! Håpe det blir mange fine minner stoss lite søvn og egentid!